ALLMÄNHET VÅRDPERSONAL

Ändtarmsbesvär

Ändtarmsbesvär

Ändtarmsbesvär är vanligare än de flesta tror även om man inte talar om dem så ofta. Tre exempel på ändtarmsbesvär är hemorrojder, analklåda och analsprickor (analfissurer). Oftast går besvären att lindra genom livsstilsförändringar eller produkter från apoteket.

Hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt besvär som i de flesta fall är ofarligt. När man får hemorrojder innebär det att analkuddarna blir förstorade. Det kan leda till blödningar, klåda, sveda och små läckage från ändtarmen. Hemorrojder kan delas in i yttre och inre hemorrojder. Oftast går besvären över på egen hand, men det finns hjälp att få om man behöver det.

Analklåda

Analklåda kan uppkomma av flera olika orsaker, en av dem är vid flytningar i samband med hemorrojder. Klåda i ändtarmen uppkommer framförallt nattetid, eftersom huden ligger under sängkläder och inte får lika mycket luft som under dagtid. Klådan kan göra att man känner sig ofräsch. Det kan leda till att man tvättar sig extra mycket, vilket skapar en ond cirkel där den överdrivna hygienen gör att besvären förvärras.

Analsprickor (Analfissurer)

En analspricka, eller en analfissur, är ett sår i ändtarmsöppningen som ofta uppstår i samband med att man har hård avföring. Ett vanligt symtom på analsprickor är att man får ont vid tarmtömning. Det kan även komma blod på eller efter avföringen.

Ändtarmsbesvär och förstoppning

Förstoppning kan göra att besvär med hemorrojder, analsprickor eller analfissurer förvärras. En orsak är att hård avföring kan leda till sprickor. Ett sätt att lindra förstoppning är att förändra sin kosthållning. Många dricker för lite vätska eller äter för lite fibrer. Det kan även hjälpa att motionera mer, eftersom stillasittande ökar risken för att bli förstoppad. Man kan även ta ett receptfritt läkemedel som mjukar upp avföringen, som t ex Lunelax eller Vi-Siblin.

Behandling vid ändtarmsbesvär

Ac3 Comfort är en produkt som behandlar och förebygger ändtarmsbesvär (irritation, klåda och andra obehag). Ac3 Comfort förebygger hemorrojder och anala sprickor och ger en direkt svalkande och smörjande lindring samtidigt som det underlättar den naturliga läkeprocessen.


Lunelax (innehåller ispaghula) är ett receptfritt läkemedel vid tillfällig förstoppning. Läs bipacksedeln noga innan användning. Marknadsförs av Meda, www.medasverige.se.

Vi-Siblin (innehåller ispaghulaskal) är ett receptfritt läkemedel vid förstoppning. Läs bipacksedeln noga före användning. Marknadsförs av Meda OTC, www.medasverige.se.

Ac3 Comfort hemorrojdsalva förpackningar

Ac3 Comfort behandlar och förebygger ändtarmsbesvär

Ac3 Comfort är en gel som behandlar och förebygger ändtarmsbesvär som hemorrojder, sprickor och klåda.

Den går att köpa på ditt apotek, men det även möjligt att beställa den online genom ett nätapotek. Tryck på en av länkarna nedan för att beställa hem den.