ALLMÄNHET VÅRDPERSONAL

Analfissur

Analfissur (analspricka)

En analfissur, eller analspricka, är en spricka i den mjuka vävnaden runt ändtarmsöppningen. Analsprickor uppstår ofta i samband med förstoppning eller när man tillfälligt har hård avföring. De är vanligt förekommande hos både barn och vuxna.

En analfissur kan bli inflammerad och bilda en liten hudflik på utsidan av ändtarmsöppningen. Som de flesta andra ändtarmsproblem kan analsprickor lindras genom livsstilsförändringar eller produkter som man kan köpa på apoteket.

Analsprickor (analfissurer)

Symtom

Några symtom på analsprickor är:

  • Smärta under och efter tarmtömning.
  • Ljusrött blod i samband med avföringen eller på toalettpappret.
  • Klåda eller irritation runt ändtarmsöppningen.

Analsprickor kan bli en ond cirkel eftersom smärtan orsakar kramp i ändtarmens slutmuskel. Detta leder till låg blodcirkulation i slemhinnan som gör att såret får svårt att läka. Ofta är förstoppning en del av orsaken till att man fått en analfissur, men det kan också bli så att man drar sig för att gå på toaletten till följd av smärtan och därför blir förstoppad.

Behandling av analfissur

En analfissur läker oftast på egen hand på några veckor utan att man behöver behandling. Ett sätt att själv lindra smärtan är att ta ett varmt bad. Man bör dock inte tvätta området med tvål för ofta, eftersom det kan förvärra irritationen.

Om man har fått en analfissur som uppkommit i samband med förstoppning bör man försöka få mjukare avföring. Ett sätt att åstadkomma detta är att äta mer fibrer i sin kost och få i sig mer vatten. Om en förändrad kost inte lindrar förstoppningen kan man prova ett receptfritt bulkmedel som gör att avföringen får en mjukare konsistens. Exempel på medel av denna typ är Lunelax och Vi-Siblin.

Eftersom analsprickor och andra ändtarmsproblem ibland är svåra att läka kan en svalkande och smörjande gel ge lindring. Ac3 Comfort är en gel som behandlar och förebygger ändtarmsproblem. Den kan användas både när man är gravid och efter förlossning. Ac3 Comfort går att köpa på ditt apotek, men det finns även möjlighet att beställa hem produkten online från ett nätapotek.

När bör man söka vård?

Man bör kontakta en vårdcentral om man har ont i ändtarmsöppningen utan att det går över på ett par veckor. Man bör också göra det om man har blod i avföringen utan att veta varför.

Lär dig mer om ändtarmsbesvär:


Lunelax (innehåller ispaghula) är ett receptfritt läkemedel vid tillfällig förstoppning. Läs bipacksedeln noga innan användning. Marknadsförs av Meda, www.medasverige.se.

Vi-Siblin (innehåller ispaghulaskal) är ett receptfritt läkemedel vid förstoppning. Läs bipacksedeln noga före användning. Marknadsförs av Meda OTC, www.medasverige.se.

Ac3 Comfort hemorrojdsalva förpackningar

Ac3 Comfort behandlar och förebygger ändtarmsbesvär

Ac3 Comfort är en gel som behandlar och förebygger ändtarmsbesvär som hemorrojder, sprickor och klåda.

Den går att köpa på ditt apotek, men det även möjligt att beställa den online genom ett nätapotek. Tryck på en av länkarna nedan för att beställa hem den.