ALLMÄNHET VÅRDPERSONAL

Hemorrojder

Hemorrojder

Hemorrojder

Hemorrojder är mycket vanligt besvär som oftast är ofarligt. Hemorrojder försvinner i de flesta fall på egen hand utan att man behöver behandla dem. I vissa fall kan man behöva förändra sin kosthållning eller använda en produkt från apoteket. Hemorrojder delas upp i yttre och inre hemorrojder; yttre hemorrojder ligger i huden runt ändtarmen och inre ligger inne i ändtarmen.

Symtom på hemorrojder

Några symtom på hemorrojder är:

  • Blödningar under tarmtömning, t ex i form av att man får ljusrött blod på toalettpappret när man torkar sig.
  • Klåda eller irritation i ändtarmen.
  • Smärta i samband med toalettbesök.
  • Läckage av gaser eller små mängder avföring.
  • En känsla av att det finns en utbuktning kring ändtarmsöppningen.

Om man blöder vid tarmtömning bör man söka vård för att kontrollera att symtomen inte beror på något annat än hemorrojder.

Skillnad på yttre och inre hemorrojd

Inre och yttre hemorrojder

Symtomen kan variera beroende på om man har inre eller yttre hemorrojder. Inre hemorrojder sitter inne i ändtarmen eller precis vid ändtarmsöppningen och är täckta av slemhinna. Ytan på hemorrojden kan bli skadad och börja blöda vid toalettbesök till följd av spänning och irritation. Yttre hemorrojder brukar sitta vid sidan om ändtarmsöppningen och kan börja klia eller blöda vid irritation.

Orsaker till hemorrojder

Hemorrojder kan bl a orsakas av att man spänner sig när man går på toaletten, eller till följd av ökat tryck på blodådrorna under graviditet. Vissa läkemedel kan orsaka förstoppning, vilket kan leda till förvärrade hemorrojder. Ofta kan hemorrojder lindras eller försvinna när man framgångsrikt behandlar sin förstoppning.

Graviditet

Det är vanligt att gravida får hemorrojder av flera orsaker:

  • Gravida har en större mängd blod i kroppen.
  • Den växande livmodern trycker på blodkärl i buken och försvårar blodcirkulationen. Detta kan leda till ett förhöjt tryck i ändtarmens blodkärl, vilket i sin tur orsakar hemorrojder. När graviditet är orsaken till hemorrojderna försvinner de vanligtvis efter att man fått barn.
  • De hormonförändringar man upplever under graviditet kan leda till förstoppning, vilket kan förvärra hemorrojdbesvär.

Läkemedel

Vissa läkemedel kan också göra att man blir förstoppad, och göra att hemorrojderna blir värre. Några exempel är vissa järnpreparat, smärtstillande läkemedel, läkemedel mot psykiska sjukdomar, läkemedel mot högt blodtryck och läkemedel mot sur mage. Om man tror att förstoppningen orsakas av ett läkemedel man förskrivits bör man diskutera dess för- och nackdelar med sin läkare.

Hemorrojdbehandling

Hemorrojder kan lindras genom att förändra sina kost- och motionsvanor, bl a eftersom de ofta har samband med förstoppning. Det finns även produkter på apoteket som förebygger ändtarmsproblem. Om detta inte hjälper finns det även kirurgiska behandlingsmetoder.

Vad kan man göra själv?

Eftersom hemorrojder ofta förvärras av förstoppning kan man förändra sina kostvanor och börja motionera regelbundet. Man bör dricka mer vatten och byta till en kost som innehåller mer fibrer. Några tips för att få i sig mer fibrer via sin kost är att byta ut vitt bröd mot grovt bröd och att byta ut grönsaker som tomat, gurka och sallad mot t ex bönor, ärtor och broccoli. Det kan även vara en bra idé att försöka gå på toaletten regelbundet, gärna vid en fast tidpunkt.

Om man inte lyckas få i sig tillräckligt med fibrer via sin kost kan även prova receptfria läkemedel med fibrer i pulverform, s.k. ”bulkmedel”. Bulkmedel skrivs ut av läkare, men receptfria bulkmedel går även att köpa själv på apotek. Medlen tas med mycket vätska och binder till sig vätska i tjocktarmen. Detta leder till att tarminnehållet ökar i volym och att det får en mjukare konsistens som lättare tar sig igenom tarmen. Exempel på bulkmedel är Lunelax och Vi-Siblin.

Tålamod är viktigt, eftersom det brukar ta minst sex veckor innan symtomen påverkas av det ökade fiberintaget. Fiberrik kost kan göra att man får mycket gaser, och ibland kan man behöva minska mängden fibrer tillfälligt för att lindra dem.

Produkt på apoteket

Ac3 Comfort är en produkt som förebygger hemorrojder och sprickor i ändtarmsområdet. Den ger en svalkande och smörjande lindring av ändtarmsbesvär, och kan användas både när man är gravid och efter förlossning. Man kan köpa den på apoteket eller beställa hem den online från ett nätapotek.

Kirurgi

Om hemorrojderna blöder kraftigt eller visar sig vara stora kan en kirurg behöva undersöka dem. Det finns flera olika kirurgiska behandlingsmetoder för att ta bort hemorrojder, t ex injektionsbehandling, gummibandsligering och operation. Operation ses som den mest effektiva metoden av dessa tre. Det kan göra ont i en till två veckor under läkningen, och man bör försöka hålla avföringen mjuk för att orsaka så lite smärta som möjligt.

När bör man söka vård?

Om man blöder från ändtarmen för första gången bör man söka vård för att kontrollera vad som orsakar blödningen. Detta gäller också om man tidigare sökt vård för mindre blödningar som efter vårdbesöket blivit större eller tätare. Man bör även kontakta vården om man har svåra smärtor, långvarig klåda, läckage av avföring eller slem och om man försökt behandla besvären på egen hand i två till tre veckor utan resultat.

Lär dig mer om ändtarmsbesvär:


Lunelax (innehåller ispaghula) är ett receptfritt läkemedel vid tillfällig förstoppning. Läs bipacksedeln noga innan användning. Marknadsförs av Meda, www.medasverige.se.

Vi-Siblin (innehåller ispaghulaskal) är ett receptfritt läkemedel vid förstoppning. Läs bipacksedeln noga före användning. Marknadsförs av Meda OTC, www.medasverige.se.

Ac3 Comfort hemorrojdsalva förpackningar

Ac3 Comfort behandlar och förebygger ändtarmsbesvär

Ac3 Comfort är en gel som behandlar och förebygger ändtarmsbesvär som hemorrojder, sprickor och klåda.

Den går att köpa på ditt apotek, men det även möjligt att beställa den online genom ett nätapotek. Tryck på en av länkarna nedan för att beställa hem den.