ALLMÄNHET VÅRDPERSONAL

Klåda i ändtarmen

Klåda i ändtarmen

Klåda i ändtarmen är ett vanligt ändtarmsproblem som kan uppstå av flera olika orsaker. I de flesta fall kan man lindra analklåda på egen hand utan att behöva söka vård, t ex genom att använda en mildare tvål eller med produkter från apoteket.

Ond cirkel av irritation

Analklåda kan lätt bli en ond cirkel av irritation:

Analklåda blir lätt en ond cirkel av irritation

Orsaker till klåda

Den vanligaste orsaken till klåda i ändtarmen är att det finns lite avföring kvar på huden kring ändtarmen. Detta händer t ex när man har hemorrojder, eftersom det kan svårt att hålla rent. Överdriven tvätt kan också irritera huden runt ändtarmsöppningen och orsaka klåda och irritation. Det kan även handla om eksem eller en svampinfektion i huden. Om du vill läsa mer om eksem och svampinfektioner i huden kan du göra det på Hudguiden.se.

Analklåda hos barn

När barn får analklåda kan det ofta handla om hudirritation till följd av slarvig torkning vid toalettbesök. När barnet inte har torkat sig helt rent blir huden kring ändtarmsöppningen röd och irriterad. Klådan blir lätt till en ond cirkel eftersom att det är svårt för barnet att inte klia sig kring området och irritera ytterligare.

Springmask är en åkomma som kan leda till analklåda hos barn. Även om det är vanligast hos barn händer det att vuxna också drabbas. Klåda från springmask visar sig framför allt på kvällen och under natten. Om du vill veta mer om springmask kan du läsa om det på Magakuten.se. Både barn och vuxna kan behandlas mot springmask med det receptfria läkemedlet Vanquin.

Behandling av klåda i ändtarmen

Ett första steg för att lindra analklåda är att testa en mildare tvål, man kan även prova om en mjukgörande kräm har någon positiv effekt. Ac3 Comfort är en produkt som behandlar och förebygger ändtarmsproblem. Den har en svalkande och smörjande effekt som bl a lindrar klåda i ändtarmen. Ac3 Comfort går att köpa på ditt apotek, men den går även att beställa hem online snabbt och enkelt genom ett nätapotek.

När bör man söka vård?

I de flesta fall när man har klåda i ändtarmen behöver man inte söka vård. Om problemen kvarstår efter ett par veckor kan man kontakta sjukvårdsrådgivningen eller en vårdcentral för att få hjälp.

Lär dig mer om ändtarmsbesvär


Vanquin (pyrvin, dragerad tablett 50 mg) är ett receptfritt läkemedel för behandling av springmask. Läs bipacksedeln noga före användning. Ytterligare information finns på www.fass.se. Marknadsförs av Meda OTC, www.medasverige.se.

Ac3 Comfort hemorrojdsalva förpackningar

Ac3 Comfort behandlar och förebygger ändtarmsbesvär

Ac3 Comfort är en gel som behandlar och förebygger ändtarmsbesvär som hemorrojder, sprickor och klåda.

Den går att köpa på ditt apotek, men det även möjligt att beställa den online genom ett nätapotek. Tryck på en av länkarna nedan för att beställa hem den.