Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Mens

Mens (menstruation)

Mens är de blödningar från livmodern som uppstår hos kvinnor mellan puberteten och klimakteriet. Mängden mens och hur ofta man får sin menstruation varierar mellan olika kvinnor. Den kommer oftast en gång i månaden och varar mellan tre till sex dagar. Vissa kan få besvär som t ex mensvärk och PMS medan andra inte upplever några problem överhuvudtaget.

Första mensen

Den första mensen kommer under puberteten, ungefär två veckor efter att man fått sin första ägglossning. Man får den vanligtvis mellan 11 och 14 års ålder. Några symtom som kan uppkomma när man har mens är:

 • Smärtor i magen och nedre delarna av ryggen.
 • Svullna och ömma bröst.
 • Ökad aptit och sug efter mat.
 • Humörsvängningar och irritabilitet.
 • Huvudvärk och trötthet.

När får man mens?

Perioden mellan mensens första dag och den första dagen man har mens nästa gång kallas för menscykel. Menscykeln varar mellan 21 och 35 dagar. När mensen är över börjar ett nytt ägg mogna i äggstockarna. Slemhinnan i livmodern byggs under tiden upp för att ta hand om ett befruktat ägg. Ägglossningen sker ungefär två veckor efter mensen; ett moget ägg glider ner från äggstocken till äggledaren, där det är redo att bli befruktat av spermier. Om ägget inte blir befruktat kommer slemhinnan komma ut i form av en mensblödning ca två veckor efter ägglossningen. Efter det börjar mensprocessen om återigen.

Ägglossningen är beroende av hormonet östrogen för att fungera. Ibland kan nivån av östrogen i blodet vara för låg, vilket leder till att man får mens utan att ha ägglossning. Orsaken till att man ändå får en blödning är att slemhinnan i livmodern växer oavsett om man får ägglossning eller inte. Mens utan ägglossning blir vanligare ju äldre man blir, och det är inget att oroa sig för.

Mensskydd

Det finns fyra typer av mensskydd:

 • Binda
 • Trosskydd
 • Tampong
 • Menskopp

De tre förstnämnda kan köpas i t ex matbutiker, apotek och kiosker medan menskoppar främst finns i hälsokostaffärer och på nätet. Eftersom mensen sällan kommer vid en helt förutsägbar tidpunkt kan det vara bra att ha skyddet redo i t ex väskan. Det går att duscha och bada precis som vanligt när man har mens, men man bör vara noggrann med sin hygien.

Försenad, oregelbunden, eller utebliven mens

Ibland blir menstruationen försenad eller oregelbunden. Psykiska faktorer som oro eller stress kan göra att den blir försenad, eller att den hoppar över ett tillfälle. Upp- eller nergångar i vikt kan också påverka mensen. Om den påverkas av dessa orsaker fungerar den oftast som vanligt igen inom någon eller några månader.

När man närmar sig klimakteriet är det vanligt att mensen blir oregelbunden. Om den varit borta i ett år får man troligtvis inte fler blödningar. Man bör kontakta en läkare för att undersöka sin livmoder om man åter får en mensblödning efter denna tid.

Om mensen uteblir bör man också ha i åtanke att man kan ha blivit gravid. Det kan vara en god idé att kontrollera detta genom att köpa ett graviditetstest. Graviditetstest går att köpa i de flesta apotek och matbutiker, och på de flesta barnmorskemottagningar kan man få ett gratis. Om man inte är gravid men ändå inte får någon mens under ett halvår bör ska man söka vård hos en läkare eller på en gynekologmottagning.

Tips som gör mensen lindrigare:

 • Rör på dig om du kan och orkar. Motion ökar pulsen och syret cirkulerar bättre vilket kan lindra smärta.
 • Vila. Om smärtan är svår kan det vara skönt att ligga ner med benen uppdragna.
 • Drick mycket vatten.
 • Träna avslappning eller gör något lugnt och mysigt.
 • Lägg något varmt på magen. En varm vetekudde eller en flaska varmvatten inlindad i en handduk att lägga på nedre delen av magen.
 • Cyklo-F kan användas mot riklig menstruation. Finns receptfritt på apotek. Mot värk kan man ta receptfria värktabletter. Ta den rekommenderade dosen så fort värken börjar komma.

Mensvärk

Ett av de vanligaste mensbesvären är mensvärk. Smärtorna brukar komma precis innan blödningarna sätter igång eller vid ägglossningen. De brukar uppkomma i den nedre delen av magen, och kan stråla ut i rygg, lår och ljumskar. Mensvärk är mycket vanligt hos unga och sällan något att oroa sig för. I vår artikel om mensvärk kan man hitta flera goda råd; både vad man själv kan göra mot mensvärken och vilka receptfria läkemedel man kan använda för att lindra den.

Riklig mens

När man har mens blöder man oftast mellan 20-80 milliliter blod. Det kan upplevas som mer eftersom det späds ut med kroppsvätska och slemhinna från livmodern. Ett vanligt mensbesvär är rikliga blödningar. Men vad är egentligen en riklig blödning? Istället för att räkna milliliter brukar man säga att det innebär att man måste byta skydd så ofta att det blir jobbigt, eller att man måste använda flera mensskydd på samma gång för att undvika att blöda igenom dem. Rikliga mensblödningar kan lindras med receptfria läkemedel, som t ex Cyklo-F.

PMS

Ett annat problem som kan upplevas i samband med menstruationen är PMS (premenstruellt syndrom). PMS-besvär brukar bestå av t ex ömmande bröst och en känsla av svullenhet i kroppen. Detta kan leda till att man blir nedstämd och lättretlig. Man upplever oftast besvären veckorna före mensen, och de brukar försvinna när den kommer. För vissa kan PMS-besvären kvarstå även under menstruationen. Symtomen är kopplade till kroppens hormonkänslighet och vätskebalans. PMS-symtom kan lindras med Femal Balans, ett receptfritt traditionellt växtbaserat läkemedel.

Klimakteriet

Klimakteriet (övergångsåldern eller menopaus) är den tidpunkt i en kvinnas liv då menstruationerna upphör. Perioden börjar något år innan man har mens för sista gången, vanligtvis mellan 45 och 57 års ålder. Orsaken är att man har allt mindre av könshormonet östrogen i kroppen. När man genomgått klimakteriet ligger mängden hormoner på ungefär samma nivå resten av livet.
Många kvinnor upplever besvär i samband med klimakteriet, några exempel är:

 • Oregelbundna blödningar.
 • Vallningar och svettningar.
 • Humörsvängningar och svårt att sova.

Vissa kan behöva lindra sina klimakteriebesvär genom att justera sin livsstil eller genom att använda receptfria läkemedel. Femal Balans är ett exempel på ett läkemedel som används för att lindra klimakteriebesvär.

När bör man söka vård för sina mensbesvär?

Om man är ung och har mensbesvär som man inte lyckats lindra på egen hand kan man vända sig till en skolsköterska, ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få hjälp. Om man är vuxen och får mensbesvär för första gången kan det vara bra att bli undersökt av en läkare.

Har du rikliga menstruationer?

Cyklo-F är ett receptfritt läkemedel (innehåller tranexamsyra) som används vid rikliga menstruationer. Läs bipacksedeln noga före användning.

Lär dig mer om Cyklo-F