Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Flytningar

Flytningar från underlivet

Flytningar från underlivet är något som alla kvinnor har. Vissa har mer flytningar än andra. Flytningar är oftast vitaktiga eller genomskinliga och slemliknande. Om man märker att flytningen börjar ändra färg eller lukta annorlunda kan det vara ett symtom på att något inte är som det ska. Innan man behandlar sina flytningar bör man vara säker på orsaken, så att man får rätt behandling.

Vad är flytningar?

Flytningar består av sekret, det slem som täcker insidan av slidan. Sekretet är en av del av kroppens naturliga skydd mot infektioner och minskar risken för att bakterier som orsakar infektioner växer till. Mängden flytningar varierar mellan olika kvinnor. Man har oftast mer flytningar:

  • Vid ägglossning.
  • När man är gravid.
  • När man blir sexuellt upphetsad (lubrikation).
  • Om man använder ett preventivmedel som innehåller hormoner.

Vanliga flytningar är ofta vita eller genomskinliga och slemliknande

Dessa flytningar brukar lukta lite syrligt, orsakar inte klåda eller sveda och är att betrakta som normala flytningar. När flytningar kommer i kontakt med luft kan dem förändras och få en ljusgul till brunaktig färg.

Orsaker till illaluktande eller förändrade flytningar

Det finns flera olika orsaker till illaluktande eller förändrade flytningar. Det är viktigt att ta reda på orsaken innan man behandlar sig, så att man får rätt behandling.

Bakteriell obalans i underlivet

En vanlig orsak till illaluktande flytningar är bakteriell obalans i underlivet. Flytningarna vid bakteriell obalans brukar vara gråvita till färgen och lukta som rutten fisk. Symtomen märks mest efter oskyddat sex eller vid mens. Bakteriell obalans i underlivet kan behandlas med en produkt från apoteket som heter Lactal.

Svampinfektion i underlivet

Svampinfektion i underlivet orsakas vanligtvis av en jästsvamp som heter Candida albicans. Några av de vanligaste symtomen på en svampinfektion i underlivet är klåda, svullnad, irritation och rodnad, och man kan också få vita, kesoaktiga flytningar. Svampinfektioner behandlas enklast med receptfritt läkemedel.

Könssjukdomar

Klamydia och gonorré är två sexuellt överförbara sjukdomar som kan ge liknande symtom. Förutom flytningar kan man få sveda när man kissar. I många fall upplever man inga symtom. Sjukdomarna kan dock göra att det senare blir svårt att bli gravid om de inte behandlas. Därför bör man alltid söka vård och testa sig för könssjukdomar om man misstänker att man har blivit smittad.

Infektion i livmoder eller äggledare

Man kan få en infektion i livmodern efter att ha satt in en spiral samt efter abort, missfall eller förlossning. Infektion i äggledaren kan uppkomma till följd av könssjukdomar som gonorré och klamydia. Man får värk och smärtor nere i buken samtidigt som man kan känna sig sjuk och få feber. När man har dessa infektioner kan flytningarna förändras och bli tjocka, illaluktande, gula/gröna eller blodblandade. Om man har dessa symtom (buksmärtor, feber och förändrade flytningar) ska man söka akut vård.

Graviditet eller klimakteriet

När man är gravid, har ägglossning eller går in i klimakteriet förändras kroppens hormonbalans. Detta kan göra att flytningarnas omfattning förändras. När man blir gravid eller har ägglossning kan de bli rikligare. I klimakteriet brukar flytningarna minska. I vissa fall kan sköra och torra slemhinnor göra att det kommer ut varig flytning, något som vanligtvis behandlas med östrogen.

Obalans eller svamp i underlivet?

Många tror att svampinfektion i underlivet orsakar illaluktande och färgade flytningar. Detta leder till att man kanske felbehandlar sig med svampmedel när man hade behövt behandla en bakteriell obalans. Det är viktigt att man först undersöker vilken orsak symtomen tyder på, och hör av sig till en vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen om man är osäker.

Behandling av illaluktande flytningar

Hur man behandlar flytningarna beror på orsaken. Om man har bakteriell obalans i underlivet kan man prova en produkt från apoteket som återställer den naturliga bakteriebalansen. Ett exempel på en sådan produkt är Lactal. Lactal innehåller mjölksyra som sänker ett förhöjt pH-värde i underlivet till en mer balanserad nivå. När balansen återställs brukar den dåliga lukten försvinna. Man kan köpa Lactal på ett apotek. Det går även att beställa hem produkten online genom ett nätapotek.

När bör man söka vård?

Man bör söka akut vård om man utöver förändrade flytningar får värk i nedre delarna av magen samtidigt som man har feber, eftersom det kan orsakas av infektion i äggledaren eller livmodern.
Man bör kontakta en vårdcentral om man:

  • Får flytningar som plötsligt börjar lukta illa.
  • Får flytningar som är gröna, gula, gryniga eller blodblandade.
  • Misstänker att man har blivit smittad med en könssjukdom.
  • Får symtom som tyder på underlivssvamp mer än två gånger på ett halvår.

Om man är osäker angående sina flytningar och hur de bör behandlas kan man ringa sjukvårdsrådgivningen. Om man är yngre kan man även gå till sin ungdomsmottagning eller skolsköterska.

Flytningar hos män

När en man upplever flytningar från urinröret är det ofta ett symtom på att något är fel. Om man får symtomen efter oskyddat sex kan de bero på att man blivit smittad av en könssjukdom. Man bör alltid gå och bli undersökt på en vårdcentral, könsmottagning eller ungdomsmottagning om man får flytningar.

Torra slemhinnor

Det finns de som har för lite flytningar till följd av torra slemhinnor. En orsak till detta kan vara balansen av hormoner i kroppen. Hormonbalansen kan förändras av t ex klimakteriet, amning eller vissa typer av p-piller. Långvariga besvär med svamp i underlivet kan också leda till torra slemhinnor. Några tips för att lindra besvär med torra slemhinnor:

  • Tvätta inte underlivet med tvål och vatten, använd en intimolja (t ex barnolja) innan duschning.
  • Undvik trånga kläder under besvärliga perioder.

Återställ balansen i underlivet

Irritation och illaluktande flytningar beror oftast på ett förhöjt PH-värde i underlivet och inte svamp som många tror. Lactal återställer balansen.

Lär dig mer om Lactal