Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet – om svamp och svampinfektioner

Jästsvampen Candida albicans finns naturligt hos människor och orsakar oftast inga besvär. Ibland kan svampen föröka sig och orsaka en infektion i underlivet. Slemhinnan blir då inflammerad och man kan känna irritation, sveda och få tjocka, kesoliknande flytningar. Svampinfektion kan smittas vid sexuell kontakt, men det räknas inte som en könssjukdom. Svampinfektion är ett vanligt och ofarligt tillstånd som i många fall går över av sig själv utan behandling.

Symtom på en svampinfektion i underlivet

Några symtom på en svampinfektion i underlivet är:

  • Klåda, irritation, sveda eller rodnad i underlivet.
  • Tjocka, vita, luktfria kesoliknande flytningar.
  • En brännande känsla när man har samlag eller när man kissar.

Flytningar

Alla kvinnor har flytningar i någon utsträckning. Vitaktiga flytningar som inte orsakar dålig lukt eller besvär som klåda eller sveda är naturliga. Dessa flytningar bidrar till underlivets skydd mot infektioner. De vanligaste tecknen på en svampinfektion i underlivet är klåda och irritation. Även kesoliknande vita flytningar kan också vara ett symtom.

Om man har illaluktande flytningar som är tunna och gråaktiga kan det handla om bakteriell obalans. Bakteriell obalans i underlivet kan behandlas med produkten Lactal Balans, som kan köpas på apoteket eller beställas hem online från ett nätapotek.

Svampinfektion i underlivet

Svampinfektion i underlivet orsakas oftast av en jästsvamp som heter Candida albicans. Denna jästsvamp kan finnas naturligt i underlivet, och orsakar oftast inga besvär. Om jästsvampen förökar sig kan detta leda till en svampinfektion. Några faktorer som ökar risken för att få en svampinfektion:

  • Antibiotika. En antibiotikabehandling dödar bakterier, även de nyttiga mjölksyrebakterierna. Svampen har då lättare att föröka sig och man kan få en svampinfektion i underlivet.
  • Graviditet. När man blir gravid kan hormonbalansen i kroppen påverka slemhinnorna och förändra underlivets immunförsvar.
  • Ärftlighet. Ärftliga faktorer kan påverka sannolikheten att man får en svampinfektion.
  • Samlag. Svampinfektion kan utlösas av samlag, troligen stimuleras den svamp som redan finns i slidan att föröka sig.

Behandling

I vissa fall kan svampinfektion försvinna på egen hand utan behandling. För att minska irritationen i underlivets slemhinnor kan man använda intimolja (t ex barnolja) istället för tvål. När man använder intimoljan lägger man på den och torkar av den innan man duschar. På detta sätt kan man bli ren samtidigt som man låter bli att irritera underlivet.

Om symtomen inte försvinner på egen hand kan man behöva behandla svampinfektionen med receptfria läkemedel från apoteket. Vid återkommande svampinfektioner kan man behöva receptbelagda preparat som skrivs ut av en läkare.

När man söker vård för en svampinfektion i underlivet hos en läkare kan man behöva genomgå en gynekologisk undersökning. Vid en gynekologisk undersökning är det lätt för läkaren att hitta tecken på en svampinfektion, eftersom slemhinnorna är röda och irriterade. Flytningarna syns även tydligt på väggarna i underlivets insida. Om läkaren vill vara helt säker kan man titta på flytningarna i mikroskop för att konstatera en svampinfektion. Ibland skickas även ett prov iväg till laboratorium för att fastställa att besvären inte beror på någon annan bakomliggande orsak.

När ska man söka vård?

Man bör söka vård på en vårdcentral om behandlingen av svampinfektionen inte hjälpt eller om man har besvär oftare än två gånger på ett halvår. Man kan även ta kontakt med en gynekolog. Om man är under 25 år kan man också få hjälp på sin ungdomsmottagning.

Svampinfektion eller bakteriell obalans?

Många tror att förändrade flytningar främst uppkommer till följd av svampinfektion i underlivet. Även om svampinfektion är något som drabbar många kvinnor så uppstår förändrade flytningar även ofta till följd av bakteriell obalans i underlivet. Symtomen skiljer sig åt på följande sätt:

  • Svampinfektion i underlivet orsakar vita, kesoliknande flytningar medan bakteriell obalans ger tunna, gråaktiga flytningar som luktar som rutten fisk.
  • Om man har en svampinfektion har man oftast också rodnad, sveda och irritation kring underlivet, vilket man inte har vid bakteriell obalans.
  • Svampinfektion i underlivet kan behandlas med svampmedel, medan bakteriell obalans kan behandlas med en produkt som återställer balansen i underlivet, t ex Lactal Balans. Det går även att lida av en svampinfektion och bakteriell obalans på samma gång. Om man är osäker kring flytningar kan man alltid ta kontakt med sjukvårdsrådgivningen för att få hjälp.