Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Klimakteriet

Klimakteriet och klimakteriebesvär

Klimakteriet (också kallat menopaus eller övergångsåldern) inträffar vanligtvis hos kvinnor mellan 45 och 57 års ålder. Orsaken är att nivåerna av könshormonet östrogen minskar, tills det slutligen hamnar på en jämn nivå resten av livet. Man brukar börja märka av klimakteriet året innan man får sin sista menstruation. Symtomen brukar fortsätta i några år därefter. Vissa kvinnor upplever stora klimakteriebesvär medan andra går igenom det utan att märka av någonting.

Hur vet man att man har kommit in i klimakteriet?

När man närmar sig klimakteriet kan man märka av dessa symtom:

 • Oregelbunden mens (även om det är ovanligt så finns det kvinnor som har regelbunden mens hela vägen fram till klimakteriet).
 • Torra slemhinnor.
 • Värmevallningar.
 • Nattsvettningar och sömnproblem.
 • Humörsvängningar.
 • Viktuppgång och långsam metabolism.
 • Tunnare hår och torrare hud.

Vallningar

Vallningar, eller värmevallningar, är ett besvär som upplevs av många som går igenom klimakteriet. Orsaken är att kroppens inre termostat hamnar i obalans till följd av det som händer med hormonerna. Vallningar brukar kännas som att man upplever en våg av värme i brösthöjd, som senare rör sig upp mot hals, ansikte och hårfäste. Ansiktet kan bli rött och man börjar svettas från hårfästet och huden, ibland så mycket att det kan börja droppa.

Vanligtvis pågår svettningarna under några minuter, men de kan variera från några sekunder till en timme. Vallningar och svettningar kan göra att man vaknar om nätterna. Det förekommer även s.k. ”kylvallningar”, att man blir kall och får frossa istället för svettningar.

Klimakteriebesvär – hur kan man själv lindra dem?

Motion kan göra att man mår bättre psykiskt samtidigt som det kan minska fysiska symtom som vallningar och svettningar. Man kan också lindra klimakteriebesvär genom:

 • Avslappningsövningar.
 • Att inte använda kläder som sitter tätt eller är gjorda av syntetmaterial.
 • Att undvika alkohol, kaffe och te.
 • Att inte irritera underlivets slemhinnor genom överdriven tvätt. En gång om dagen räcker.
 • Att byta ut tvålen mot oparfymerad badolja när man intimtvättar.
 • Att använda glidmedel vid samlag om man har torra slemhinnor.

Läkemedel vid klimakteriebesvär

Östrogen

Man kan behandla klimakteriebesvär med östrogen. När man behandlar på det sättet tillför man hormoner i form av tabletter, gel eller plåster. De tas i lägsta möjliga mängd som räcker för att lindra klimakteriebesvären eftersom de påverkar hela kroppen. Östrogenbehandlingar brukar inte pågå i mer än fem år eftersom det kan öka risken att få bröstcancer. Man kan också tillföra östrogen direkt i slidan. Detta hjälper dock bara mot torra slemhinnor i underlivet.

Läkemedel utan östrogen

Det går även att behandla klimakteriebesvär med läkemedel som inte innehåller östrogen. Femal Balans är ett receptfritt läkemedel som tillverkas av pollen (majs, råg, hundäxing och tall) och pistill (majs). Femal Balans innehåller inte östrogen. Det är ett traditionellt växtbaserat läkemedel, vilket innebär att indikationerna grundas på erfarenheterna av lång användning.

När behöver man söka vård?

Om man får en blödning mer än ett år efter den sista menstruationen ska man söka vård. Man ska söka hjälp om man har stora besvär med vallningar, sömnproblem och svettningar. Detsamma gäller om man har problem med underlivet eller urinröret. Det kan också vara en god idé om man försökt behandla sig mot klåda och torrhet med receptfria krämer eller slidpiller i två till tre veckor utan resultat. I första hand bör man kontakta en vårdcentral, för att senare få remiss till en gynekolog vid behov.

Lindra dina klimakteriebesvär med Femal Balans

Femal Balans FORTE är ett receptfritt läkemedel (traditionellt växtbaserat läkemedel) för lindring av symtom vid PMS och klimakteriebesvär. Femal Balans FORTE är tillverkad av pollen och pistillextrakt och innehåller inte östrogen.

Lär dig mer om Femal Balans