Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Menscykel och ägglossning

Menscykel och ägglossning

Menscykeln är perioden från mensens första dag till första dagen under nästa mens. En menscykel varar i genomsnitt 28 dagar, vanligen mellan 25 och 32 dagar. En menscykel börjar med att man får sin mens och blödningarna brukar pågå i tre till sex dagar.

Efter att mensen är över börjar ett ägg mogna i äggstockarna. Under tiden växer och förtjockas livmoderns slemhinna och förbereder sig för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Ägget lossnar från äggstockarna och glider ner i äggledaren. Om man inte blir gravid kommer slemhinnan ut med en mensblödning cirka två veckor efter ägglossningen. Det är vanligare att ha en längre menscykel när man är yngre och precis börjat få mens.

När får man ägglossning?

Man får ägglossning ungefär 14 dagar före mensen. Det är under ägglossningen och det första dygnet efteråt som man har störst chans att bli gravid. När ägglossningen sker glider ett moget ägg ner från äggstocken och hamnar i äggledaren, där det kan bli befruktat av spermier. Orsaken att man får mensblödningar är att ägget inte blivit befruktat, vilket leder till att livmoderns slemhinna kommer ut i form av menstruation. Vissa kan få lite ont eller känna lite obehag längst ned i magen medan andra inte känner av ägglossningen överhuvudtaget.

Får man alltid ägglossning när man har mens?

Vissa gånger kan man få mens utan att ha fått ägglossning innan. Ägglossningen är beroende av att det finns tillräckligt höga nivåer av hormoner som t ex östrogen, om nivåerna är låga lossnar inget ägg men livmoderns slemhinna växer ändå till utan att det uppstår en ägglossning. När slemhinnan lossnar uppstår en mensblödning. Denna typ av mensblödning kan pågå lite längre än en vanlig mens. Att menstruera utan att ha fått ägglossning är vanligt, och inte något man behöver oroa sig för. Ägglossningarna kommer ofta mer och mer sällan efter att man fyllt 40 år.

Regelbunden och oregelbunden mens

När man har regelbunden mens betyder det att menstruationen kommer vid en fast tidpunkt varje månad. Eftersom olika kvinnors mens skiljer sig åt kan det vara bra att själv följa sin menscykel och lära sig hur den normalt sett fungerar. Det blir då lättare att förstå när något inte står rätt till med mensen. Det finns flera sätt att följa sin menscykel, t ex genom att anteckna eller använda en app. Ett bra sätt att börja är att anteckna startdatumet för mensen under några månader. Om man oroar sig för sin menscykel kan man också anteckna slutdatum, flöde, onormala blödningar, smärtor och andra möjliga avvikelser.

När bör man söka vård?

Menscykeln varierar mellan olika kvinnor, ofta utan att det är tecken på att något är fel. Man bör söka vård om:

  • Det har gått över 90 dagar sedan du fick din sista mens (utan att man blivit gravid).
  • Menscykeln blir oförutsägbar efter att ha varit regelbunden.
  • Man blöder i längre än sju dagar i sträck.
  • Man har ovanligt riklig mens eller så rikliga mensblödningar att man blöder igenom en binda eller tampong på några timmar.
  • Mensen kommer med mindre än 21 dagar eller mer än 35 dagars mellanrum.
  • Man blöder mellan menstruationerna.
  • Man plötsligt får feber och känner sig sjuk efter att ha använt tampong.