Allmänhet Vårdpersonal
Allmänhet Vårdpersonal

Mensvärk

Mensvärk

Mensvärk är vanligast hos de som är yngre, och besvären brukar bli mindre efter att man har fått barn. I vissa fall kan man lindra smärtorna på egen hand, i andra fall kan man behöva söka vård för att få hjälp att hitta en lösning.

Symtom

Man får oftast mensvärk i den nedre delen av magen. Smärtan kan också sprida sig till ljumskar, lår och den nedre delen av ryggen. Ibland kommer smärtan i form av intensiva kramper. Andra kan uppleva en konstant ömhet. Det vanligaste är att mensvärken kommer när blödningarna börjar, och håller i sig i ca 2-3 dagar.

Orsaker till mensvärk

Orsaken är ofta sammandragningar i livmoderns muskelvägg. När man får sammandragningarna kan blodtillförseln (och därmed också syretillförseln) tillfälligt stoppas. När vävnaden i livmodern inte får syre kan man få värk.

Tips vid mensvärk

Värme kan lindra mensvärk. Man kan t ex lägga en kudde eller en värmedyna på den nedre delen av magen. Det finns påsar som vetevärmare och kornpåsar som värms upp i mikron. Ett annat tips är att linda in en flaska varmt vatten i en handduk och ha på magen. Orsaken att värme kan lindra mensvärk är att blodets genomströmning ökar. Det är dock viktigt att tänka på att aldrig lägga något hett direkt på huden, eftersom man då kan bränna sig. Lättare motion i form av t ex en promenad kan också lindra mensvärk. Om det gör ont när man ligger ner kan man testa att ha knäna i en högre position.

Receptfri behandling

En receptfri värktablett som t ex Treo kan hjälpa tillfälligt när man har mensvärk. För att få bästa effekt bör man ta medicinen så fort man märker att värken är på väg. Om man har mycket svåra menssmärtor kan man behöva söka vård för att få receptbelagda läkemedel utskrivna av en läkare.

När ska man söka hjälp från vården?

Man bör kontakta en vårdcentral eller en gynekolog om man får ovanligt kraftig mensvärk. Detsamma gäller om man aldrig tidigare haft smärtor och får dem senare under livets gång.


Treo (acetylsalicylsyra och koffein) är en receptfri brustablett mot huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber. Läkemedlet ska ej ges till barn under 14 år. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se.

Treo  är en receptfri värktablett som kan lindra tillfällig värk, t ex mensvärk. För att få bästa effekt bör man ta medicinen så fort man märker att värken är på väg. Treo går att köpa på apotek eller i dagligvaruhandeln.

Lär dig mer om Treo